2018. május 28.     - 4 perc

A taoizmus mellett sok más kultúra tartja ezt az alhasi területet kiemelt jelentőségűnek, egyfajta központnak, és már nagyanyáink is meséltek legendákat erről a helyről, mint belső megérzéseink forrásáról.

Ez a zóna folyamatosan kommunikál az aggyal, üzeneteket küld és fogad. Ha a Psoas izmunk egészséges és vele harmóniában, ráhangolódva élünk, a környezetünkről olyan információkkal lát el minket, amit a gondolkozó agyunk talán nem is érzékel. 

 

Anatómiailag ez egy központi stabilizáló izom, és a csípőcsont közelében található. A lábaktól húzódik a gerinc irányába, és ez az egyetlen olyan izom, ami összeköti a lábakat a gerincoszloppal. A T12-es csigolyától indul lefelé az öt ágyéki csigolyán át, mielőtt a combcsont tetejéhez kapcsolódik. A Psoasnek alapvető szerepe van az egyensúlyban, stabilitásban, befolyásolja a mobilitást, az ízületi funkciókat, és például a rugalmasságot.

Gyakran nevezik a „küzdj vagy menekülj” izmának, mivel szorosan kapcsolódik az ösztönös túlélési reakcióinkhoz. Amiatt, ahogy ma élünk, az állandó rohanás, versengés és aggódás közepette a horpaszizom gyakran ebben a riasztott, "küzdj vagy menekülj" állapotban van.

A folyamatos stressz, gyakori szorongás vagy egy trauma azonnal összehúzza, rövidíti, megfeszíti ezt az izmot.

A Psoas összehúzódása egy ösztönös válasz, azt szolgálja, hogy veszély esetén megvédjen minket. Az összehúzódó mozdulat a testünket egy gömbbé akarja összehúzni, ezzel védve minket egy külső támadástól.

A fizikai testünk egy csodálatosan összerakott tárhely – rengeteg információt hordoz az izmok, szövetek, sejtek rétegeiben, mindegyikben elraktározva a maga esemény, fájdalom, trauma lenyomatát.

Ezen a területen sokunkban vannak mélyen eltárolva még nem feldolgozott érzelmek; sebek, amik még nem gyógyultak be.

A horpaszizom létfontosságú szerepet játszik a fizikai és mentális jólétünk tekintetében. Elhanyagolásának halmozott hatása a fizikai és mentális stressz és feszültség, amely társadalmunkban mint szorongás, depresszió, krónikus hátfájás, térdfájdalom, emésztési és légzőszervi probléma nyilvánul meg, és gyakran van összefüggés egy kimerült Psoas izom és egyes szexuális nehézségek között.

 

Ez az izom veszély esetén összehúzódik, biztonságot észlelve ellazul.  Ahhoz, hogy egy túlfeszült Psoas izom újra ellazulhasson, visszatérhessen a harmónikus, rugalmas működéshez, meg kell mutatni ennek az izomcsoportnak, hogy egy-egy adott "vészhelyzet" elmúlt, most, a jelenben biztonságban van, ellazulhat, visszatérhet egy egyensúlyi állapotba.

A TRE® által aktivált remegések segítik ezeknek a lenyomatok, feszüléseknek az elengedését egy biztonságos és természetes módon, támogatva a Psoast visszatérni egy ellazult állapotba. 

Források:

Dr. David Berceli - Trauma Releasing Exercises könyv

www. treforlife.com

www. traumaprevention.com

Copyright © TRE® Hungary  All Rights Reserved.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now