" A legfontosabb megtalálni és megélni a biztonságot a saját testünkben..."

 

-  Bessel van der Kolk     

A traumát megélt emberek gyakran egy megváltozott idegrendszeri működéssel érzékelik a világot. Megváltozik az is, mit éreznek fenyegetőnek, mi veszélyes, kockázatos.

Ritkán érzik magukat biztonságban a saját testükben. A múlt "odabent" továbbra is él, és gyötör. Mintha folyamatosan vészjelzések ostromolnák őket, zsigeri szinten. Megpróbálják valahogy irányítani ezeket az ösztönös, "semmiből feltörő" reakciókat, úgy, hogy idővel igazi szakértőivé válnak a testi, zsigeri érzések figyelmen kívül hagyásának. Eltompítják azt a képességet, hogy érzékelhessék, mi zajlik odabent. Megtanulják elrejteni magukat saját maguk elől.

 

" Nagy árat fizetnek, amiért nem vesznek tudomást a testük jelzéseiről és üzenetiről, mégpedig azt, hogy nem tudják érzékelni, mi, ami valóban veszélyt jelent, mi ártalmas, ahogy azt sem mi a biztonságos és mi a tápláló." - Bessel van der Kolk

 

Az ilyen esetekben kifejezetten fontos, hogy újra felvegyük a kapcsolatot a testünkkel, megtapasztalhassuk újra érzékelni és felfedezni zsigeri szinten a biztonság érzését. Ezzel enyhíteni, kikapcsolni a vészhelyzet üzemmódot, így a szervezet hosszú idő után megpihenhet és visszaállhat az optimális, egyensúlyi működésbe.

" Azoknak az embereknek, akik valamilyen nehéz helyzetet, vagy traumát átéltek, talán az egyik legfontosabb, hogy megtalálják a biztonság érzését saját magukban, a saját testükön belül." -  Bessel van der Kolk

Copyright © TRE® Hungary  All Rights Reserved.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now