2018. június 05.     - 5 perc
Kémiai, biológiai változások jönnek létre a testben, és vele együtt az agyban trauma, vagy tartós stressz hatására.  

Nagyon leegyszerűsítve, normál körülmények között a beérkező információt az agyunk feldolgozza a limbikus rendszerben és elküldi az új agykéregbe, a kognitív központba elemzésre, logikus és értelmes válaszért. Valahogy így:

behatás

reflektálás

válasz

A helyzet viszont nagyon más trauma hatása alatt s után.

 

Amikor veszélyben vagy, szinte azonnal és ösztönösen kell reagálnod, nincs vesztegetni való idő elemezgetni… Ilyenkor az agyunk a primitívebb részeire (agytörzs és limbikus) helyezi a hangsúlyt, pont azért, hogy azonnal reagálhasson, az elemezés és logikus válasz keresés kockázatos, időt igénylő folyamata nélkül.

"Katonák ülnek és beszélgetnek, egyszer csak becsapódik a közelben egy bomba, és mindenki hirtelen ugrik valamerre. Van, aki bebújik valami alá menedéket keresve, valaki egy fedél mögé ugrik, és vannak, akik egyszerűen csak futni kezdenek. Ilyenkor egyik katona sem hoz egy tudatos, megfontolt döntést arról, mit kellene csinálnia. Amit tettek az a színtiszte zsigeri válasz a túlélésre."                                                                                                                                                                                                       - Bessel van der Kolk

A hirtelen felbukkanó veszély érzése arra készteti az agyat, hogy sokkal inkább az állati ösztöneire hagyatkozzon, mintsem hogy logikusan gondolkodjon és válaszoljon.

 

Ilyenkor ami történik:

behatás

reakció

Fontos megérteni, hogy ez a működés, az akció-reakció, csakis értünk van, minket szolgál, azért van, hogy életveszély esetén megvédjen minket.

 

A baj akkor van, ha gyakran ki vagyunk / voltunk téve veszélynek, vagy folyamatos stressznek, ami ezt a fajta működést erősíti, táplálja. Minél többször aktiválódik ez a fajta minta (akció –reakció), annál jobban bevésődik a rendszerbe, és egyre jobban az alapműködésünk része lesz. Sajnos olyan helyzetekben is, amikor nem is lenne rá szükség.

 

Minél többször működésbe lép ez a minta, annál inkább egy időszakos állapot tartós állapottá alakul, és az akció-reakció ideghálózati működés egy idő után már a legapróbb ingerekre is aktiválódik. Az egyén ezt a traumatikus idegi választ használva kezdi el élni az életét. A trauma már nem valami, ami megtörtént a múltban, hanem a jelenére ható és azt befolyásoló tényező.

 

Ezekben a helyzetekben az egyik első lépés, amit tennünk kell, segíteni a testnek és az idegrendszernek felismerni, hogy az adott veszély elmúlt, támogatni megtalálni a biztonságot a saját testében és a jelenben, hogy a test és idegrendszer megpihenhessen és visszatalálhasson az egyensúlyi működéshez.

Forrás: Bessel van der Kolk - The Body Keeps The Score könyv

Copyright © TRE® Hungary  All Rights Reserved.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now