2018. május 23.     - 5 perc

Ha ezek a válaszok megvalósulhatnak és sikeresek, röviddel utána visszatérünk az egyensúlyba.

 
Ha valami miatt blokkolva vannak ezek a reakciók, az agy folytatja a stressz hormonok termelését, és jóval az esemény elmúlta után is a "Veszély van!" jelet küldi a testnek, akkor is, amikor már a fenyegetettség rég elmúlt.

Amikor az agyunk riasztó rendszere bekapcsol, azonnal aktiválja annak legősibb részeit, egyetlen egy szempontot:  a túlélést szem előtt tartva.

 

Veszélyt szimatolva az ősi agy vesz át az irányítást, a felsőbb, tudatos rész konkrétan kikapcsol, és a testet egy dologra készíti fel: a túlélésre. Fuss!, menekülj!, bújj el!, küzdj!, vagy akár a "játssz halottat!" ösztönös reakciókra...

Paul D. MacLean neurológus beszélt először a hármas felépítésű modellről, ahol az agyunk 3 elkülöníthető részből áll, eltérő funkciókkal és fejlődéstörténettel: a hüllő, az emlős és az emberi agy. 

Bár az alábbi modell egy erősen leegyszerűsített változata az agyműködésnek, mégis segíthet jobban megérteni az olyan életmentő reakciókat, mint az "küzdj vagy menekülj", és hogy vannak helyzetek, amikor akaratunktól független ez az ősi rész veszi át az irányítást ( a racionális agy felett).

Hüllő agy

A legősibb rész, a hüllőagy közvetlen az agytörzsnél helyezkedik el, pont a felett, ahol a gerinc a koponyába ér. A hüllő agy felel az alapvető életben maradási válaszokért, azaz mindenért, amit már egy újszülött baba is csinál: hőszabályozás, emésztés, légzés, szívdobogás, vérnyomás, térben tájékozódás.

Emlős agy

Gyakran nevezik ez érzelmi agynak, vagy limbikus rendszernek, ez az a rész, ami elindítja az „küzdj vagy menekülj” túlélési választ veszély estén. 

A limbikus rendszerünket nemcsak a veleszületett és genetikai összetétel határozza meg, hanem nagyban formálják azok a tapasztalások, élmények, amik életünk során érnek minket. Nagyjából 6 éves korunkig kialakul a szerkezete, de utána "felhasználó függő" módon fejlődik, alakul tovább.

Ha egy egy "áramkör" gyakran aktív, előbb utóbb az alap beállítódásunk részévé válhat, a válasszá, amit a leginkább adni fogunk, akár egy új helyzetben is.

Ha biztonságban és szeretve vagy, nagy valószínűséggel az agyad brillírozik a felfedezésben, játékban, kreativitásban és együttműködésben.

Ha azt élted meg, hogy nem vagy szeretve, vagy hogy az emberek (esetleg gyermekként a gondviselőd) félelmetes, akkor valószínű, hogy az elhagyatottság és félelem érzésé lesz gyakran ismerős számodra.

Emberi agy

Ami utoljára fejlődik, a neocortex, ez az a rész, ami rajtunk kívül még pár emlősben (delfinek, emberszabású majmok) is kialakult, de nálunk embereknél a legvastagabb. A szofisztikált gondolkodás, elemzés, képzelőerő, beszéd, kreativitás helye.

 

A prefrontális kéreg közvetlen a homlokunk mögött helyezkedik el, és nagy szerepe van abban, amit emberi intelligenciának nevezünk, és egyedivé tesz minket az állatvilágon belül. Ez a rész bár sokkal lassabban reagál a beérkező információra, mint az ősibb, limbikus rész, viszont a válasza sokkal kifinomultabb. Ez az a hely, ami miatt tudunk racionális döntéseket hozni, komplex és újszerű gondolkodást tesz lehetővé, otthon ad a logikának, kreativitásnak, feltalálásnak.

Ez a rész az empátia otthona is, és egy egészségesen működő homloklebeny szinte elengedhetetlen a harmonikus kapcsolatokhoz. Megérteni, hogy mások másként érezhetnek és gondolkodhatnak, más a motivációjuk, és mindezzel együtt biztonságban és harmóniában lehetünk egy csoport részesei.

Hüllő agy

 
agytörzs
 
üss vagy menekülj!
 
robotpilóta

Emlős agy

Emberi agy

 
limbikus rendszer
érzelmek, emlékek, szokások
 
döntések
 
neocortex
nyelv, gondolkodás, elemzés, tudatosság
 
érvek, ésszerűség

A hatékony stresszkezeléshez a primitív és a racionális rész egyensúlyát kell megtalálnunk. Erre egyfelől hatékonyak azok a módszerek, amik a racionális rész azt a képességét erősítik, hogy jobban érzékeljük mi történik a jelen pillanatban, a környezetben és a testedben. Ilyen eszköz például a meditáció.

A másik út, az lentről felfelé, a testi érzeteken át az automatikus idegrendszer ősibb részeinek újrakalibrálásával. Ez által visszaállíthatjuk az idegrendszert és a testet egy kiegyensúlyozott működésbe. Itt nagyon fontos szerepe van a légzésnek és testi érzeteknek. Ez az, ahol a TRE módszere egy nagyon hatékony támogatás, segít újraállítani az idegrendszeri működést, és visszahozza azt és a testet a biztonság, egyensúly állapotába.

Források:

Dr. David Berceli - Trauma Releasing Exercises

Peter Levine - In an unspoken voice könyv

Bessel van der Kolk - The Body keeps the score könyv

Copyright © TRE® Hungary  All Rights Reserved.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now